Białe trufle

Trufla biała, zwana też truflą piemoncką jest królową wśród trufli. Wyróżnia się najprzyjemniejszym smakiem, jest najbardziej ceniona przez kucharzy i z tego powodu jest również najdroższa. Piemonckie białe trufle występują w pagórkowatej okolic Alby (miasto w Piemoncie), największe zaś jej zbiory odnotowuje się w prowincji Pawia. Zaokrąglone i nieregularne w kształcie owocniki trufli białej mają szarawą, gładką skórkę i brązowawy miąższ z siecią marmurkowych linii. Trufle białe, w przeciwieństwie do trufli czarnej, spożywa się wyłącznie na surowo, gdyż po ugotowaniu tracą one cały swój niepowtarzalny aromat. Białe trufle zaczynają dojrzewać w październiku i zbiera się je do końca grudnia. Roztaczają wówczas silny aromat z wyraźnym zapachem czosnku.

Białe trufle wykorzystuje się w kuchni przede wszystkim jako dodatek do różnego rodzaju dań z makaronu, jak również do risotto i jajecznicy. Potrzebują one nośnika smaku, którym jest tłuszcz – najlepiej masło lub żółtko jajka. Kroi się białe trufle w cieniutkie płatki i dodaje do delikatnych, maślanych sosów, omletów, jajecznicy, risotto i makaronów. Można również włożyć trufle do zamkniętego pojemnika ze świeżo ugotowanym makaronem spaghetti i umieścić taki pojemnik na parę godzin w lodówce. Potrawa zyska wtedy niepowtarzalny truflowy aromat. W czasie gotowania trufla biała traci swój oryginalny i niepowtarzalny smak, dlatego prawdziwy smakosze i znawcy kulinarnych sekretów jedzą ją wyłącznie na surowo. Białe trufle wchodzą też w skład farszów i pasztetów. Dobra wiadomość jest taka, że można kupić w dobrych polskich delikatesach trufle i produkty z ich dodatkiem – trufle w kawałkach, pasztety z kaczki lub gęsi z dodatkiem trufli, sok truflowy, rozdrobione trufle, specjalny ryż na risotto z dodatkiem trufli czy nawet włoską oliwę z aromatem truflowym.

To właśnie białe trufle od starożytności są najbardziej cenionym, najdroższym i najbardziej pożądanym gatunkiem trufli, choć zapewne każdy, słysząc słowo “trufla”, od razu wyobraża sobie grzyba o ciemnym kolorze. Od starożytności trufle te były uważane za najskuteczniejszy afrodyzjak i kojarzone były oczywiście z rzymską boginią miłości Wenus. Są one najrzadziej spotykaną odmianą trufli, stąd ich wysoka cena. Trufle białe znalazły również zastosowanie w kosmetologii – odkryto, iż zawierają związki intensywnie regenerujące skórę i wygładzające zmarszczki.