Ceny trufli

Prawdą jest, że trufle są najdroższymi i najbardziej pożądanymi przez grzybiarzy i smakoszy kuchni grzybami. Rosnące pod ziemią, o specyficznym, oryginalnym smaku i zapachu oraz nieciekawym, bulwiastym kształcie. Niepozorne, trudno dostępne, rosnące na czystych glebach o dobrej jakości, są do dziś synonimem wyrafinowania, luksusu i bogactwa. Pełne sprzeczności: bardzo drogie, a posiadające walory smakowe zbliżone do innych grzybów, dla jednych posiadające oryginalny, niezapomniany smak i aromat, a dla innych – odstręczające i brzydko pachnące. Królową wśród trufli jest bez wątpienia trufla biała, tuż za nią sytuuje się trufla czarna, a następnie trufla letnia. Białe trufle występują w klimacie śródziemnomorskim – największe ich skupisko występuje we Włoszech, w okolicach Piemontu, stąd truflę białą nazywa się także piemoncką. Duża ilość trufli występuje także w południowej Francji i w Hiszpanii.

Ceny trufli wahają się corocznie w zależności od ilości zebranych trufli. I tak przykładowo w 2007 roku trzeba było na targach w Lalbenque we Francji zapłacić rekordowo wysoką cenę za kilogram trufli – 1000 euro (ok. 4000 zł). Ceny kilograma trufli wahają się od 600 euro do 1000 euro za kilogram (od 2400 zł do 4000 zł). Natomiast w 2010 roku cena trufli spadła tak bardzo, iż w zasadzie każdy mógł sobie pozwolić na zakup świeżych trufli – kilogram tych cennych grzybów kosztował zaledwie… 200 euro (800 zł). Natomiast w 2009 za kilogram trufli trzeba było zapłacić 500 euro (2000 zł). Im większe ilości trufli znalezione przez zbieraczy, tym niższa ich cena. Wysoka cena trufli sprawia, że ich zbiór jest kontrolowany przez prawo. We Włoszech zbieracze trufli muszą mieć specjalne pozwolenie, uprawniające ich do poszukiwania cennego grzyba z pomocą specjalnie wytresowanych psów i świń. Natomiast właściciele terenów, na których prowadzone są poszukiwania, mają prawo wylegitymować każdego poszukiwacza. Jeśli taka osoba nie posiada specjalnego pozwolenia, może trafić do aresztu.

W Polsce stosunkowo łatwo kupić nie świeże trufle, ale wszelkie przetwory z trufli. W dobrych supermarketach znajdziemy słoiczki z całymi truflami, pastę truflową w słoiczku lub tubie, rozdrobnione trufle, pasztet z dodatkiem trufli czy oliwę z aromatem truflowym. Produkty takie niestety nie są tanie. Jeśli marzy się nam spróbować dania z prawdziwymi, świeżymi truflami (bo takie, według znawców, są najlepsze!), trzeba udać się do dobrej restauracji i tam zamówić nietanie oczywiście danie z truflami.