Grzyby z rodziny truflowatych

Trufla należy do rodziny truflowatych. Gatunki należące do rodziny truflowatych to grzyby wytwarzające podziemne owocniki (czyli właściwe, spożywane przez człowieka części grzyba). Jest to cecha charakterystyczna truflowatych i szczególnie wyróżniająca się w królestwie grzybów. Rodzina truflowatych zaliczana jest z kolei do rzędu kustrzebkowców. Do truflowatych zalicza się kilka rodzajów grzybów. Są to: piestrak (Choiromyces), Dingleya, Loculotuber, Reddellomyces oraz trufla (Tuber). Oczywiście do najpowszechniej wystepujących gatunków wśród truflowatych należą trufle. Najpopularniejsze gatunki, wykorzystywane w kuchni ze względu na swe oryginalne walory smakowe, to trufla biała, trufla czarna, trufla letnia, trufla zimowa. Królową wśród trufli jest bez wątpienia trufla biała.

Poza truflami szerzej znany jest również piestrak. Gatunek piestrak jadalny jest w Polsce gatunkiem rzadkim, czasem występującym na Podkarpaciu. Owocniki piestraka są – jak przystało na truflowate – podziemne, mają kształt bulwiasty, mniej lub bardziej regularny i przypominają z wyglądu ziemniaka. Mają jasny, kremowy kolor, czasem żółtobrązowy, z różowawym odcieniem. Miąższ piestraka jest bardzo zbity,w czasie suszenia ciemnieje i wtedy lepiej widać kręty, marmurkowy układ żyłek. Mają bardzo duże rozmiary, często więc podziemny owocnik wystaje nad powierzchnię ziemi i dlatego stosunkowo łatwo go zauważyć. Piestraka znaleźć można od lata do jesieni w różnych rodzajach lasów, na glebach zasobnych, obojętnych lub zasadowych.  Grzyb pojawia się z końcem lata, szczególnie pod bukami. Piestrak jadalny jest – jak nazwa wskazuje – grzybem jadalnym, o smakowych właściwościach. Nadaje się do suszenia. Ma silny i przyjemny zapach. Szczególnie cenione są jego młode owocniki. Zjedzony na surowo działa przeczyszczająco.

Piestrak jadalny z wyglądu przypomina jadalną i wysoko cenioną truflę białą, często więc budzi nadzieję zbieraczy lub możebyć  używany jako fałszywa trufla biała i sprzedawany po kolosalnie wysokich cenach. Trufla biała w Polsce nie występuje, gdyż należy do gatunków śródziemnomorskich, jednak często ludzie nie mając szczegółowej wiedzy o truflach biorą piestraka za truflę białą. W Polsce znaleziono dotychczas w południowych regionach kraju truflę letnią, truflę rudą i truflę wydrążoną.