Odmiany trufli

Występuje wiele odmian trufli. Do najszlachetniejszych i najpopularniejszych należą:

  • trufla biała zwana truflą piemoncką; to królowa trufli, najbardziej ceniona i najpopularniejsza. Rośnie w północnych i środkowych Włoszech oraz na południu Francji. Ma nieregularny kształt, żółtawą skórkę, słodki, czosnkowy zapach i zwarty czerwonobrązowy, kremowy lub żółtawoszary miąższ z białymi żyłkami. Zbiór trufli białej trwa od września do grudnia. Opisywana jest jako grzyb o wspaniałym aromacie i uważana jest za najcenniejszą wśród trufli lub równie cenną jak trufla czarna.
  • trufla czarna –  zwana czarnozarodnikową lub perigord. Ma kolor brązowoczarny, miąższ jasny i zwarty oraz intensywny, owocowy zapach. Rośnie we Włoszech, w Umbrii i na południu Francji, w Hiszpanii, Niemczech, Nowej Zelandii, Słowenii i Stanach Zjednoczonych. Zbiory trufli czarnej trwają od grudnia do marca. Trufla czarna używana jest jako grzyb przyprawowy, w celu wzbogacenia potraw własnym, silnym aromatem.
  • trufla czarna gładka – zwana też wielkozarodnikową, pachnie jak trufla biała, jest pokryta białymi brodawkami. Jest trudno dostępna i mało znana. Nie ma wysokich walorów smakowych, przez niektórych autorów uważana jest nawet za niejadalną.
  • trufla letnia – duża, podobna do czarnej, ale z brązowymi brodawkami. Ma mocny zapach i marmurkowy, ciemnożółty kolor. Smakuje orzechowo. Trufla letnia ma mniejsze walory smakowe od trufli białej lub czarnej. Obecnie określana jest jako grzyb korzenny o średniej jakości, natomiast w starszych publikacjach określano ją jako bardzo smaczny grzyb jadalny i jeden z najcenniejszych gatunków. Występowanie trufli letniej potwierdzono w: Austrii, Australii, Bułgarii, Danii, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Portugalii, Słowenii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji, Węgrzech, Wielkiej Brytanii i Włoszech. W 2007 roku znaleziono również na południu Polski truflę letnią.
  • trufla zimowa – ma ciemną skórkę pokrytą brodawkami, szarawy miąższ z białymi żyłkami i pachnie gałką muszkatołową. Sezon trufli zimowej trwa od grudnia do marca. Występowanie trufli zimowej potwierdzono w: Bułgarii, Hiszpanii, Słowenii, Włoszech i Stanach Zjednoczonych.