Przepisy na dania z truflami

Trufle to przysmak ceniony przez smakoszy kulinarnych. Z racji wysokiej ceny trufli grzybów tych używa się zazwyczaj jako dodatku do różnych dań. Oto kilka przepisów na dania z truflami:

  1. Kotleciki w sosie truflowymSkładniki (na 4 osoby): 2 piersi kurczaka lub kawałek cielęciny; 2 łyżki masła; 2 łyżki oliwy; 3 łyżki brandy; 3/4 szklanki kremówki; trochę mąki; sól; pieprz; gotowa pasta truflowa w tubie lub w słoiku; ewentualnie kilka pieczarek lub prawdziwków. Przygotowanie: Mięso kroimy na małe kotleciki, lekko tłuczemy, przyprawiamy je, oprószamy mąką. Smażymy je z obu stron na maśle wymieszanym z oliwą, ewentualnie z grzybami. Po usmażeniu mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię wlewamy brandy, odparowujemy. Wlewamy śmietanę i gotujemy aż zgęstnieje. Przyprawiamy ten sos pastą truflową, solą, pieprzem i łączymy go z mięsem.
  2. Trufle na grzankachSkładniki: kilka sztuk dużych trufli; 4 kromki pieczywa pszennego (może być pieczywo tostowe); 1 łyżeczka soku z cytryny; 4 łyżki masła; 30 ml oliwy; sól, pieprz. Składniki na sos: łyżka masła; łyżka mąki; 250 ml wywaru (może być z kostki); 30 ml madery; cukier; sól; pieprz; ewentualnie 1 łyżeczka przyprawy typu maggi. Przygotowanie: grzyby płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Osobno smażymy grzanki na maśle lub opiekamy tosty w opiekaczu. Na świeże grzanki nakładamy plasterki uduszonych trufli, a osobno podajemy sos maderowy. Przygotowanie sosu: wykonujemy zasmażkę (na patelni prażymy mąkę, a gdy się przyrumieni, dodajemy masło). Jednym płynnym ruchem wlewamy wywar i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Jeśli wywar nie był słony, dodajemy maggi lub np. łyżeczkę sosu sojowego. Na koniec dolewamy maderę i dokładnie mieszamy.
  3. Trufle po hiszpańskuSkładniki: 4 białe trufle; 1 kieliszek czerwonego wina madera; 2 żółtka; 4 łyżki oliwy z oliwek; 1 cebula; 4 łodyżki natki pietruszki; 1 liść laurowy; sól; pieprz. Przygotowanie: Kroimy cebulę, myjemy i kroimy drobno pietruszkę. Oczyszczamy trufle i kroimy na plasterki. Podsmażamy na oliwie cebulę, natkę pietruszki, listek laurowy i trufle. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystko podsmaży się, dodajemy żółtko i wino. Przed podaniem do stołu dobrze mieszamy. Podajemy z podsmażonymi kromkami chleba i białym winem.
  4. Znakomitym i prostym sposobem na nadanie tradycyjnemu spaghetti truflowego aromatu jest zamknięcie świeżo ugotowanego makaronu spaghetti z truflami w zamkniętym pojemniku. Pojemnik taki wkładamy na kilka godzin do lodówki, a wtedy spaghetti uzyska specyficzny, truflowy aromat. Najlepiej oczywiście smakują świeże trufle, ale do wielu potraw należy podawać trufle podduszone na maśle na niedużym ogniu.
  5. Jajecznica z truflami - świetną propozycją zastowania trufli, która wywodzi się z Francji,  może być też zwykła jajecznica, która dzięki dodatkowi trufli, stanie się niezwykłym i ekstrawaganckim daniem. To doskonała propozycja dla romantycznego pana, który chce sprawić partnerce uroczą niespodzianę w postaci wykwitnego śniadania. A przepis – jak to na jajecznicę przystało jest banalnie prosty i szybki.
    Składniki: 4 świeże (najlepiej wiejskie) jajka, trufla – ok 20 g, 2 łyżki masła
    Przygotowanie: Minimum dobę wcześniej, umieszczamy oczyszczoną truflę i jaja w słoiku (jaja przesiąkną aromatem trufli), hermetycznie zamykamy i wkładamy do lodówki. Tuż przed przyrządzeniem, siekamy drobno truflę, 1 łyżeczkę odkładamy do posypania gotowego dania. Jaja wbijamy do miseczki, dodajemy truflę, solimy i pieprzymy. Masło kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do masy jajecznej. Patelnię stawiamy na kuchni, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu, mieszając drewnianą łopatką, do momentu aż uzyskamy gładką, kremową masę.
    Podanie: jajecznicę przekładamy na eleganckie ogrzane talerze, posypujemy odłożonymi kawałeczkami trufli. Serwujemy z grzankami z masłem i szampanem.